@makisenjussi - Näkökulma -

Ydinvoimasta - Venäläistä rulettia hallituksessa

Hallitusohjelmaa kirjoitettiin viikkoja. Yksi hallitusohjelman ”yksiselitteisimpiä” lauseita - ” Hallitus ei myönnä periaatelupia uusille ydinvoimaloille”, on joutunut hallituspuolueiden kiistakapulaksi. Kyseessä on lause josta vihreät, vasemmistoliitto ja kokoomus ovat ehtineet tehdä oman tulkintansa.

Tilanne hallituksen sisällä on 2-1 pienpuolueiden hyväksi. Nyt viime vaalien kannatuslukemiksi muutettuna 15,4% tulkitsee Fennovoiman ”täydennyshakemuksen”, ”uudeksi.” Vastaavasti kokoomus 20,4% kannatuksella tulkitsee hakemuksen ”vanhan” luvan ”täydennyshakemukseksi.”Hallituspuolueista vielä yhteensä 29,3% kannatuksen saaneet kolme puoluetta miettivät tulkintaansa. Kaikki voi vielä muttua, onhan kyse demokratiasta.

Välillä periaatepäätökset politiikassa tuntuu hassuilta. Kuten olemme hallitusohjelman ja hallituspuolueiden joustavuudesta saaneet tulkita ei hallitusohjelmaa tehty muuttumattomaksi. Kansalaisaloitteetkin on tunnustettu hallitusohjelman ohittaviksi lakialoitteiksi. Kristillisdemokraattien (4.0%) kynnys hallitusvastuuseen ylittyi kun sukupuolineutraali avioliittolaki jäi tulematta hallituksen työlistalle. Nyt asiaa käsitellään tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymistä ajavan kansalaisaloitteen muodossa. Vaikka aloite hyväksytään en usko kd:n pakenevan hallitusvastuuta. Pelastaisiko vihreiden ehdottomuuden myös kansalaisaloite ”uuden” ydinvoimaluvan hyväksymisestä? Monipuoluejärjestelmässä haluan tulkita demokratian kannalta siten, että vain yli 50% kansansuosion ansainneet vaalilupaukset voi tulkita ylittämättömiksi.

Ulkopuolisen on mahdoton ottaa kantaa mitä molemmin puolin yksiselitteiseksi käsitetty lause todellisuudessa sisältää. Ulkopuolisillekin on nyt tosin selvää, että vihreille asia on kynnyskysymys. Ville Niinistö ei halunnut spekuloida hallituksen jättämisellä, mutta ilman rivienvälistäkin lukemista tuli selväksi, että tiistaina 4.3. eduskunnassa pidetty vihreiden tiedotustilaisuus oli suunnattu hallituskumppaneille.

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että muutenkin kuralla olevan kansantalouden kehittämisohjelma, hallitusohjelma, on rakennettu jo hyväksytyn ydinvoimaluvan toteutumisen ympärille.  Lienee yksiselitteistä, että eduskunta viimeksi hyväksyessään Fennovoiman ydinvoimalaluvan, ei päättänyt yksin siitä saako ydinvoimaa rakentaa Suomeen. Kyse oli yhteispohjoismaisesta tulkinnasta energian tarpeesta. Ydinvoimapäätös oli vain keino sen täyttämiseksi. Toisessa vaakakupissa omavaraisuutta vastaan oli tuontienergia, mm. Venäjältä.

Aika näyttää miten hallitus yksituumaisesti tulkitsee hallitusohjelman kirjauksen. Myös sen näyttää aika eteneekö ydinvoimalupa eduskuntaan esimerkiksi kansalaisaloitteena ohi hallitusohjelman.

Vaikka tulevaisuudesta en osaa hallituksen ulkopuolisena edes valistuneita arvauksia esittää, näyttää historia että eduskunnan enemmistö oli jo taloudellisesti optimistisempina aikoina lisäydinvoiman kannalla. Vaikka edustajat vaihtuu ei sähköntarve ole radikaalisti pienentynyt. Jos äänestys jää seuraavan hallituksen ohjelmaa odottamaan voi sähköntarve olla jo pienempi. Toivottavasti kotitaloudet kestää edessä mahdollisesti olevan venäläisen ruletin hallituspuolueiden kesken. Halpaa se ei ole, mutta taistella pitää koska piipun edessä on suomalainen teollisuus ja työpaikat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ikävä kyllä Ville Niinistö maalasi tänään puolueen nurkkaan, josta ei ole kovin helppo palata tekemään vastuullista ympäristöpolitiikkaa vuoden 2015 vaalien jälkeen.

Tähän saakka olen arvostanut Villeä järkipoliitikkona, mutta nyt taisivat puolueen ydinvoimahysteerikot vedättää miestä. Puolueen keskusteluissa kovin usein väitetään, että 65% suomalaisista ei kaipaa uutta ydinvoimaa. So what? Silloin kannattaa äänestää ydinvoimaa vastaan, muttei uhrata kaikkia ympäristötavoitteita kiukutteluoikeuden vuoksi.

Vihreillä on joku kummallinen kuvitelma, että puolueen äänestäjät lisääntyisivät, jos esiinnytään ehdottomina. Vihreillä on kuitenkin se ongelma, että "kannattajissa" on vähintään puolet pseudovihreitä. He ovat mielellään kyseltäessä vihreitä, mutta jotka eivät kuitenkaan saa itseään väännettyä uurnille antamaan ääntään millään syyllä. Sen vätysporukan mieliksi ei ainakaan kannata ryhtyä kiukuttelemaan ja rakentamaan kynnyskysymyksiä.

Kun ympäristöstä huolehtimisen jättää seuraavassa hallituksessa vain Keskustan ja Kokoomuksen harteille, niin eipä tarvitse olla hääppöinen ennustaja mitä siitä seuraa. Jokaisen Keskustan pääministerin valtakaudella meriveden näkösyvyys on aina vähentynyt kymmeniä senttejä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Harmi vaan, että turhan Fennovoimakiukuttelun tuloksena meillä on kohta Keskustan johdolla Kollajan allas, järvet täynnä turveliejua ja sinilevää sekä vaelluskalojen sukupuuttoja.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Ydinvoimaratkaisua on ajateltava ennen kaikkea käytännön kysymyksenä, miten Suomen energiatalous parhaiten turvataan ja pitkälle tulevaisuuteen. Voimalan venäläisyys ei tässä ole kynnyskysymys. Kyllä senkin on täytettävä suomalaiset turvallisuusnormit.

Saa sitä viisastella kaikenlaiselle viherenergialla, mutta mistään niistä ei ole perusratkaisuksi, ainoastaan ylimääräiseksi kalliiksi hömpäksi, jota etenkin on tuulivoima.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

On ilmeistä ja selvää, että kyseessä on uusi lupahakemus. Yksi keskeinen perustelu Fennovoiman periaateluvalle oli vähentää riippuvuutta Venäjästä. Nyt Rossatomin hanke päinvastoin kasvattaa Venäjä-riippuvuutta. Vuoden 2010 periaateluvassa on mainittu mahdolliset laitetoimittajat ja reaktorityypit. Rossatom ei ole mikään näistä. Polttoainekin on eri.

EU ryhtyy yhdessä Yhdysvaltojen kanssa talouspakotteisiin Venäjää vastaan. Ei ole EU-maan mielekästä näissä oloissa pyrkiä haalimaan unionin alueelle Venäjän valtion hallitsemaa ydinteollisuutta, joka vielä kytkeytyy Venäjän ydinaseisiin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

On tietenkin makuasia, pitääkö Venäjältä ostettua venäläisissä ydinvoimaloissa tuotettua sähköä pienempänä vai suurempana riippuvuutena Venäjästä.

Muilta osin tuntuu aika uskomattomalta, että Venäjä eristettäisiin kansainvälisestä yhteistoiminnasta vaikkapa edes kymmeneksi vuodeksi. Täällä valitellaan sitä, että Venäjä pyrkii palauttamaan suurvalta-asemansa. Kyllä pinta-alaltaan ja luonnonvaroiltaan maailman ensimmäinen valtio, jonka väkilukukin on lähes 150 miljoonaa, on suurvalta koko ajan.

Eihän Kiinaakaan eristetä muusta maailmasta, vaikka sielläkin vedetään ihmisoikeuksia ihan surutta alta kölin, milloin se vain on tarpeen. Kiinan halpatuotanto kelpaa länsimaisten demokratioiden asukkaille ihan nikottelematta. Suurin osa ei kysy työläisten oikeuksien perään sanaakaan, jos vain itseltä säästyy pari euroa.

Venäjän kanssa EU sentään voi neuvotella. Kumpikin tarvitsee toistaan ja joutuu tulemaan toimeen toisensa kanssa.

Käyttäjän AnttiHanelius kuva
Antti Hanelius

Puhdasta saivartelua.

Päätöksen varsinainen periaate, laitostyyppi, pysyy samana kuin hyväksytyssä luvassa: PWR, paineistettu kevytvesireaktori, jonka energian lähteenä on uraani. Muu laitostekniikka on tavanomaista ydinlaitostekniikkaa, jonka senkin tulee täyttää suomalaiset turvallisuusmääräykset. Mikään olennainen lupaehdon taustalla ei ole muuttunut, sillä laitosteho tai laitostoimittaja ei lupaehtojen kannalta ole millään tavalla ratkaiseva varsinkin, kun teho on pienempi kuin annetussa luvassa.

Käytännössä käyvällä laitoksella riippuvuutta Venäjästä ei ole sen enempää kuin olisi ollut riippuvuutta Japanista japanilaisten toimittamassa laitoksessa tai Ranskasta ranskalaisten toimittamassa laitoksessa, polttoaine hankitaan avoimilta markkinoilta ja tuotetusta sähköstä osa on osakkaiden ja muu osa voidaan myydä markkinoille. Laitosta hallitsee ja käyttää sen omistava yhtiö, ei Venäjän valtio.

Ydinaseista puhuminen tässä yhteydessä on absurdia, propagandaa tietämättömille. Mutta absurdeja ovat sen perustelutkin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Onneksi ei ole maakaasuvoimala rakenteilla. Nyt punnitaan niitä infraan kohdennettuja investointeja ja VL ja SosDem kannattaa pitää erityisen tarkkailun alaisena äänestyskäyttäytymisessä. Samalla Urpilainen ja Se juoppo voisivat ottaa kantaa periaatteellisesti ja tiedoittaa kannattajilleen miten johto suhtautuu ydinvoimaan. Haluammeko tuottaa sitä itse vai luotammeko esimerkiksi itäkaasun ja sähkön saatavuuteen tulevisuudessa. Ja miten ne, joiden haluaisimme investoida turvallisimpaan maahan maailmassa, suhtautuvat energiansaantiin vai onko heillä mahdollisesti omat, langattomat pistorasiat muuttokuormassa.
Vihreät hirttäytyivät hosuessaan, Niinistö unohti rauhoittavien oton aamusella. Liekö reseptitavaraa kuten tuo autojupakkakin vähän vihjaa.

Käyttäjän ilpoisoluoma1 kuva
Ilpo Isoluoma

Juuri tällä hetkellä tuodaan Suomeen sähköä 2600 Mw.
http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/voimajarje...
Eletään lämmintä iltaa kevätsäässä. Sähkönkulutus on pienimmillään.

Masentavaa on ajatella tulevaisuutta, jossa energiapula on jokahetkistä. Näin käy ilman Fennovoiman uutta voimalaa.
Eihän tässä tarvita muuta kuin taskulaskinta ja vähän aritmetiikkaa.

Pelkoa ei ainakaan siitä ole, että Suomi alkaisi tuottaa sähköä ulkomaille vientiin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Olisi toivottavaa, että pinttyneimmät ydinvoiman kannattajatkin myöntäisivät, että energiaa voidaan tuottaa monella tavalla. Tarvittaessa myös ilman ydinvoimaa. Vakavasti sanottuna, odottelen milloin se olkiluoto 3 alkaa tuottaa sähköä, jos alkaa koskaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En tiedä, olenko mittapuusi mukaan pinttynyt ydinvoiman kannattaja. Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että energiaa ei pelkästään voi vaan pitää tuottaa monella tavalla. 1970-1980 välillä rakennetut ja käyttöönotetut ydinvoimalat vain lähestyvät elinkaarensa päätä, joten se tehovaje täytyy korvata jotenkin ennen kuin ne lähtevät kokonaan pois käytöstä.

Erityisesti säätötehon osalta Suomi on aika heikoilla. Jolloin kannattaa pitää perusteho korkealla ja puhtaasti tuotettuna. Silloin sillä perustehon ylijäämällä voisi myös käydä kauppaa Ruotsin ja Norjan kanssa, jotka ovat säätöteholtaan paljon meitä paremmassa asemassa. Tuulivoima taas ei ole mikään luotettava perustehon lähde vaan pikemminkin säätötehon nielu.

CHP-laitokset ovat ihan merkittävä kehityskohde. Mutta ne ovat erityisesti pienemmän, hajautetun tuotannon laitoksia.

Jouko Koskinen Vastaus kommenttiin #10

#10: "CHP-laitokset ovat ihan merkittävä kehityskohde. Mutta ne ovat erityisesti pienemmän, hajautetun tuotannon laitoksia." ?

Nimenomaan Pohjanmaalla ydinlaitoksen 'hukkalämpö' kannattaa ottaa talteen mm. kasvihuoneissa. Onhan 'vihreiden' eräs ydinfobia-argumentti juuri vesistön lämmittäminen lauhteella. Ei olla huomaavinaan että vastaava hiilivoimala käyttää lauhdetta aivan samoin. Sen lisäksi vielä poistokaasuillaan ilmaa suoraan ja kasvihuonekaasut päälle.

Pyhäjoelle tuleva laitos sisältää optimissaan kaksi laitosta -reaktoria- rinnan. Jos nyt saadaan vauhtia hommaan niin tuo 'tuplaus' ehtinee sopivasti Loviisan saneerausajankohdille. OL 1 ja 2 kiehutusreaktorit lienevät saneerattavissa samoihin kuoriin kuten Ruotsissa on tehty ydinvoimasta 'luopuessa'. Tehot tuplattu samalla.

Sähkön nettotuonnista emme pääse koskaan. Sopii vain toivoa että naapurit rakentavat ydinvoimaa medänkin tarpeiksemme. No - rahalla saa - AAA-reittaus . . .

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #11

Enpäs taas ajatellutkaan ihan loppuun asti, vaikka tuokin on ollut usein esillä. Ydinvoimalaitoshan on CHP, milloin sen lauhdelämpö vain on käytettävissä lämpönä hyväksi. Espoon Suvisaaristo taitaisi olla ihan optimi seuraavan ydinvoimalan paikka. Saisi Iivisniemikin kaukolämmön sijasta lähilämpöä.

Jouko Koskinen Vastaus kommenttiin #17

Aivan ensimmäinen yv-suunniteltiin Kopparnesiin - IVO hankki sieltä suuren maa-alueen jossa nyt on mm. firman lomakeskus. Kartassa Myyllylammelta lounaaseen. Tunnettua sienimaastoa - olen poiminut sieltä monen talven sienet perheelle. Eikä mitään kärpässieniä vaan suppiksia, mustaa torvisientä, herkkutattia ja kanttarellia. Suolla oli lakkaa lähes joka kesä kunnes ojittivat sen. Parhaana aamuisena lakkasaaliina reilu sangollinen emännän kanssa. Polulla tuli vastaan mies ja poika suuri pyykkisaavi kantamuksena. Arvaa ketä harmitti vähäsen.
Störsvikin kartanon pellot ovat nyt golfkenttänä. Rantatietä suuren huoltoaseman jälkeen viitta vasemmalle, noin 40 km hesasta länteen.

IVO hankki sitten Loviisan takaa sen saaren. Vallitsevat ilmavirrat vievät ydinpommin tuhot Venäjälle. No se pommi on hiilimafian keksintö. Fysiikan peruslait huolehtivat siitä että se on mahdoton. Mutta saaren länsirannalla on takuuvarma iskupaikka -- hauelle.

Käyttäjän AnttiHanelius kuva
Antti Hanelius Vastaus kommenttiin #10

Pieni korjaus tuohon "1970-1980 välillä rakennetut ja käyttöönotetut ydinvoimalat vain lähestyvät elinkaarensa päätä, joten se tehovaje täytyy korvata jotenkin ennen kuin ne lähtevät kokonaan pois käytöstä."

TVO on laitosten käyttöönotosta lähtien vuosihuoltojen yhteydessä määrätietoisesti ja suunnitelmallisesti uusinut koneistoja siten, että niiden jäljellä oleva tekninen käyttöikä on pysynyt samana eli 40 vuotena. Samalla on nostettu laitosten tehoja niin, että ne ovat nyt 880 MW eli kolmanneksen suuremmat kuin valmistuessaan. Laitosten yhteinen käyttökerroin 2013 oli edelleen maailman huippuluokka, 92,8 prosenttia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #24

Kiitos täsmennyksestä. Edelleen kuitenkin Loviisan laitosten käyttöikä on ymmärtääkseni loppumassa 2020-luvulla, joten silloin poistuu vajaan 1000 MW:n teho. Sähkön tuonti jatkuu koko ajan, joten lisätehollekin on käyttöä.

Jouko Koskinen Vastaus kommenttiin #24

Niinpä. Myös Hästholmenin saarella Loviisassa on hyvin tilaa parille uudelle reaktorille. Haihdutustornia ei tarvitnne rakentaa jos lähdetään CHP-periaateratkaisusta - kaukolämmön siirrrosta rannikon asukkaille aina hesaan saakka.

Nykyisten reaktoreiden suojakuoret ovat nykymittakaavassa valtavan kokoiset vaakahöyrystimien -6 kpl- vuoksi. Uusi tehokkampi VVER -reaktori mahtunee vanhoihin kuorii kun se on 4 -luuppinen. Neljä höyrystintä ja pääkiertopumppua. Käyttävät vaakahöyrystimiä kun se on yksinkertaisempi, helpompi huollettava ja ehkä vähemmän vaativa rakenteen/materiaalien osalta.

Kaikki reaktorityypit:
http://tfy.tkk.fi/aes/AES/courses/crspages/Tfy-56....

http://fi.wap.wikipedia.org/wiki/VVER

http://www.tvo.fi/Ydinvoiman%20uudet%20teknologiat

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Turvekaan ei teille kelpaa. Ainoastaan nettotappiolliset tuulivoimapuistot teitä tuntuu kiehtovan. :/

Hannu Kitinoja Vastaus kommenttiin #12

No kelpaahan turve,ihmetyttää vain tämä suomalaisten Venäjän pelko,
samanlaisia ihmisiä,kuin mekin,en ymmärrä ?
Jos joku kuvitteli eu:n tuovan autuuden,ehkä nyt ymmärtää mistä on kyse?
Euro,toinen mokoma,kasvattiko elintasoa?
Nato keskustelu ?? lisää rahan menoa,haluatteko,minä en :)

Markku Laihinen

No, kerro sinä, miten sitä sitten tuotettaisiin? Tuuli on kallis ja pahasti vasstustettu energiamuoto. Kivihiili, turve tai puu saastuttavat? Miten maakaasu?

Markku Laihinen

Minä odotan innolla niitä vaihtoehtoja.
Kerrothan merkittävimmän täsyin saasteettomat vaihtoehdot?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Koko Niinistön ja vihreiden ulostulo on taas osoitus siitä, miten tämä hallitus toimii. Pienpuolueet saavat meuhkata luvan kanssa mielinmäärin, jotta kannattajat saisivat käsityksen, että heidän olemassaololleen on ihan oikea tarkoitus.

Loppupeleissä kuin ihmeen kaupalla saadaan aikaan hallitussopu joka näyttää voitolta ja kaikki ovat tyytyväisiä. Katainen pääsee taas esiintymään ja osoittamaan hallituksen toimintakykyä sekä vastuullisuutta.

Asia ydinvoimaluvasta tulee eduskunnan käsittelyyn vasta kesän jälkeen.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Eikä unohdeta työllisyysvaikutusta, jota ei tarvitse hajasijoittaa työvoiman liikkumattomuuden huomioiden, vähän tasaisemmin ympäri suomenniemen. Toisaalta valojen sammuttaminen tuntuu olevan kahden myyräryhmän agendalla ja sillä toisella päämyyrällä henkilökohtainen ongelma, liekö paikalla sanatoriokäynti herkkuineen?

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Juridinen, sanamuotojen avulla mustaa valkoiseksi vääntävä saivartelu on amerikkalaisperäistä tuontitavaraa suomalaisessa yhteiskunnassa. Nyt siihen sortuvat vihreät ja vasemmistoliitto. Ne jeesustelevat, että kyseessä olisi päätös lisäydinvoimasta, kun oikeasti tarvitsee vain hyväksyä jo päätetyn lisäkapasiteetin toteuttamisesta aiottua pienempänä.
Suoraselkäisyyttä tarvitaan ja reipasta päätöksentekoa, ei tuollaista niljakasta kiemurtelua. Onneksi on luultavaa, että myönteistä tukea nopea päättäminen saa oppositiolta, joten taitaa sataa Niinistön äkkäily perussuomalaisten laariin.

Jouko Koskinen

Sisä-, kunta-, alue-, maatalous-, sosiaali-, tulonjako-, tiede-, taidepolitiikan lisäksi nyt ovat ulkopolitiikan harrastajat ottaneet ydinvoiman lyömäseekseen..

Huokea sähkö kyllä kelpaa riitelyn sivutuotteena kaikille vuoden jokaisena päivänä, tuntina ja sekuntina. Fossiilipolton ainoa kilpailija on kehittynyt erityiseti Venäjällä monien virheiden kautta ja suomalaisen huippuosaamisen avustamanan maailman parhaaksi. Ja lisää on tulossa:

"Suomalaisjohtaja: Venäläiset ydinvoimalat alan huippua - sydänsieppareista lähtien"
http://yle.fi/uutiset/suomalaisjohtaja_venalaiset_...

- Samalla kun pystytään jäähdyttämään sulanut sydän ja pitämään se paikallaan, niin estetään myös vedyn kehitys, joka on aina vakaviin onnettomuuksiin liittyvä vakava ongelma niin kuin Fukushimassa nähtiin, Laaksonen sanoo.

- Fukushiman jälkeen maailmalle levinnyt ydinvoimavastaisuus ei näy Venäjän hankkeissa juuri lainkaan. Venäjä rakentaa parhaillaan yhdeksää omaa ydinvoimalaa ja maailmalla sillä on vireillä parikymmentä hanketta, joista Euroopassa puolenkymmentä.

Onneksi edustajamme Arkadianmäellä osaavat erottaa perinteisen ryssävihan tunnemylläkän läpi asiapuolenkin. Eipä silti - jos voimala tilattaisiin USAsta kaivaisivat kommunistit esille kaikki jenkkien tekemät kauheudet Korean sodasta Normandiaan. Onhan jälkimäinen vaikuttanut ratkaisevasti Suomenkin valtiomuotoon.
http://yle.fi/uutiset/enemmisto_kansanedustajista_...

Hannu Kitinoja

Koko tuohon energia höpinään,eikö olisi aika ottaa järki ns. käteen,tuulimyllyt on aivan höpöä,jokainen energiasta ymmärtävä tajuaa tämän,maakaasu,hm,viksu ajatus,suhteet Venäjään ratkaisevat tämän.
Avaimet arkadianmäellä,ja ellen väärin arvaa,"ryssivät"tämänkin euro yms.eu huumassa :)

Toimituksen poiminnat